tiistai 12. maaliskuuta 2013

Takka

Tänään täällä ei paista aurinko, vaan sataa vaihteeksi lunta. Riittää, sanon minä!!
Kahvilan terassille en viitsi mennä lumisadetta katsomaan, joten tänään valitsin sisäpöydän.


                                    - Mitä!! Yrititkö ottaa kuvan takasta ILMAN minua???


Meillä on takka. Tuollainen valkoinen kivikasa, jota tosi harvoin tulee lämmitettyä, koska se ei ole mikään lämpöä varastoiva malli. Ja puita kun saa saunan takia rahdata sisään ihan tarpeeksi usein, niin ei sitten tule juuri enää takkaan laitettua tulta.
Takan kyljessä, oikealla puolen on leivinuuni (ei näy kuvissa), jossa kyllä palaa tuli silloin tällöin ja valmistuupa siellä joskus jopa uunipuuro tai muu pikkuruokakin. Jouluna siellä on ihana lämmittää laatikot... se tuoksu, minkä leivinuuni luovuttaa lämpönsä lisäksi, se on ihana!




Takka oli alkuaan keltainen, saumaukset tummanruskeat. Tyypillinen väri tämmöisessä retroaikakauden keltatiilisessä helmessä. Yhden talven katselin keltaista takkaa ja talven aikana päätös valkoisesta varmistui. Kesän korvalla isäni sen sitten maalasi, ihan lateksilla muistaakseni. Ohje tuli muurarilta, joka sanoi, että lateksi kyllä käy pintaan hyvin, pitäisi pysyä ja on vaivaton ja helppo maalata uudelleen, kun nokeentuu. Samalla maalattiin takaseinän muuri.

Aika ajoin haaveilen, että purkaisin (=purattaisin) takan pois ja tilalle laitattaisin ihanan, varaavan takan, joka toimisi samalla lämmön lähteenä tässä sokkeloisessa talossa. Jotenkin silmä vaan on tottunut tuohon valkoiseen, isoon takkaan... ja taipaisipa takan vaihtaminen olla ihan pikkuinen kustannuskysymyskin ;)

Meillä sisustus ei ole kauttaaltaan valkoista, ei edes vaaleaa. Osittain sen toki määrittelee talon luonne ja materiaalit, mutta osittain myös sen vuoksi, että tykkään lämpimistä, kotoisista väreistä.




Nappasin pari kuvaa keittiön laattoja silmällä pitäen... oon josku haaveillut, että saisin valkoiset laatat tuonne välitilaan. Nyt siellä on tuollaiset poltetun ruskeat.




Tajusin, että niin karmaisevat kun ne onkin aina välillä omaan(kin) silmään, taidan kuitenkin tässä kohtaa tykätä niistä. Valkoisten laattojen vaihtaminen vaatisi koko keittiön uusimista. Joten, ruskeilla mennään vielä toistaiseksi ainakin. Lämpöä, lämpöä <3

Taitaa olla kevät, kun niin sisustuttaa :D




Ellis

16 kommenttia:

  1. Ei paha ollenkaan, nuo välitilan laatat...
    Mekin edellisessä kodissa maalasimme keltaisen takan valkoiseksi...:)

    VastaaPoista
  2. Takkaa en omista ollenkaan, olisi kyllä kiva. Elävän tulen tuijottelu on niin terapeuttista.
    Mukavaa tiistai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kiva, vaikka tosiaan tuota takkaa ei juurikaan polteta. Elävä tuli on kyllä totta vie kaunista.. meillä on saunassa kiuas, jossa lasiluukku. Usein ei saunaan tarvitse sytyttää valoa, kun tuli antaa kivan valon :)

      Poista
  3. No eihän sitä maalata kannatakaan, kun kerta omaan silmään miellyttää. Sehän se on pääasia :) Monet jutut oon itsekin AJAtellut joskus maalata, mutta lopulta kun en oo saanut aikaseksi, niin enää en maalaiskaan. Mutta meijän takasta en tykkää (harmaa vuolukivimöykky) ja sen maalaamisesta haaveilen edelleen! En tiiä kyllä, että mahdetaanko ikinä uskaltaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on :)
      Maalaamista kannattaakin harkita ja olla varma siitä, se kun on sitten vaikeaa poistaa... :)

      Poista
  4. Hyvä kai omia nurkkia on välillä kollata uudistusmielisesti, mutta MUTTA kun teillä on tuollaisenaan sellaista ainutlaatuista luonnetta ja sopivasti "peppiä" ja elävän kodin houkutusta, että sitä jos mitä vaalisin <3 Eipä silti, tähän astiset fiksauksesi ovat olleet oikein onnistuneita ja toki varaava takka ois eetvarttia - I know, meilläkin lämmöt puhjahtaa suorilla ulos :( Heh, toisaalta, mitäs tässä jarruttelen, kun tiedän, että jos jotain muutat, teet sen taidolla ja ellis-maulla ja juuri teille sopivasti ja silloinhan se vain tukee sitä teillä jo olevaa "hyvää".
    Kiitos eilisestä kuulollaolosta! Tarttee taas mennä, see you!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks kamu <3 Sitä kun aina kattelee näitä omia nurkkia, ei osaa nähdä sitä, mikä niissä on ehkä sitä parasta... ja onneksi toi finanssipolitiikka hidastaa muutoshaluja :))
      Kuulolla ollaan anytime - you know that <3

      Poista
  5. Sama tunne...kun rupee nurkat uusiutumaan niin tietää ett kevät on tulossa!
    Ihana takka...meillä on vain valetakka.
    Suloista keskiviikkoa/ By kirsikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on!
      Ihanaa, keväistä viikonloppua sinne!! Täällä paskkanen paukkuu nurkissa, mutta aurinko paistaa :)

      Poista
  6. Hyvä kuva, jossa tosiaankin yritit jättää ensin tärkeimmän pois!

    Älä vaihda keittiön laattoja, nuo ovat kauniit. Vilkaseppa rollaamalla mun oikeaa palkkia kohtaa, josta aukeaa keittiöremonttini...Aika paljon samanlaista.

    Ylikiiltävät valkoiset aion laitattaa alakerran vessaan, sitten kun jaksamme aloittaa toisen remonttikierroksen.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)) En vaihda, ainakaan niin kauaa, kuin vaihtuu koko keittiö kaapistoineen - ja siihen voi mennä niin kauan, että nuo poltetut laatat saattaakin sitten jo olla taas kuuminta hottia!
      Ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  7. Kauniilta näyttää. ei kaiken tarvitse olla valkoista, tuo kaakeleiden väri on kotoinen.
    Meillä on myös maalattu punatiilinen takka. Käytimme silloin muodissa ollutta Kolibri raemaalia ja hyvin on pysynyt. Ainoa haitta meilläkin on, ettei takka ole varaava.

    Lueskelin tuota sinun polvioperaatiotasi. Tuli oma vastaava mieleen. Ekalla kerralla otin selkäydinpuudutuksen, mutta toisella kerralla operaatio tehtiin paikallispuudutuksella. Pidin jälkimmäistä mielyttävämpänä. Konjakkia tuotiinn molemmilla kerroilla ja mahtava palvelu muutenkin:)
    Mukavaa aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanne! Voin kuvitella, että paikallispuudutuksella operaatio muuttui vieläkin miellyttävämmäksi, kun se ikävä puutumisen tunne jäi pois kokonaan. Tuo konjakki tekee kyllä terää sinä tilanteessa :)
      Kiva, kun tulit lukijaksi - lämpimästi tervetuloa :) Ja ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  8. Sisustusinnostus on iskenyt täälläkin! Maalipurkkeihin en ole vielä tarttunut, mutta ompelukoneeseen kylläkin. Pitkään on mennyt niin etten ole oman enkä muidenkaan kuulumisia ehtinyt kommentoimaan. Olipa mukavaa lukea tuosta polvikertomusta, että kaikki sujui hyvin. Toivottavasti polvi kuntoutuu kovaa vauhtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se kevät teettää :)) Ihanaa aurinkoa onkin nyt nähty jo monena päivänä, kun vaan päästäisiin noista pakkasista vielä...
      Polvi on jo parempi, mutta taidan olla vähän malttamaton... Vielä se kipuileekin ja on jäykkä, ei oikein vielä pääse eteenpäin kuin ykkösvaihteella. Malttia, malttia :)

      Poista