lauantai 19. heinäkuuta 2014

Ellis Tellis


Äkkinäiset päätökset lähteä Tallinnaan päiväksi veivät meidät laivaan eilen aamulla. Jo kahden ja puolen tunnin päästä tästä rantauduimme "ulkomailla" ja ensitöiksemme etsimme R-kioskin satamaterminaalista. Siellä olikin varsin luonteikas ja kenties väärällä jalalla noussut vanhempi rouvashenkilö myymässä. Minä pyysin englanniksi ja suomeksi raitiovaunuun päivän lippua, joka kuulemma maksoi 4 euroa. Siitähän ei meinannut tulla mitään. Rouva hermostui ja tokaisi sitten, että "minäpä selitän soomeksi!" Sinne-päin-suomella sain jotenkin selville, että minun pitää ostaa kortti, joka maksaa kaksi euroa ja lisäksi ladata se, joka maksaa vielä 3 euroa. Näin sitten tehtiin ja kun vielä varmistin, että onko tämä nyt valmis käytettäväksi, sain topakan nyökkäyksen silmät kiinni ja vastauksen: 24 tuntia. Oukkidoukki! Sama homma vielä miehelle ja niin me oltiin lopulta raitsikkakortit taskussa valmiina päivän seikkailuun.


Kävelimme satamasta helteisen kaupungin keskustaan ja etsiydyimme raitsikkapysäkille. Ensin oli suunnitelmissa ajaa linja 2 loppuun asti ja ajaa sieltä sitten vielä linja 4 päätepysäkille asti, jotta päätyisimme isoon kalastusvälinekauppaan. Miehet... ;)
Pysäkillä suunnitelmat muuttuivat... vaunuja tuli ja meni, mutta mistään ei oikein saanut selkoa, kumpaan suuntaan pitäisi mennä - kaupungin kartassa kun kalakaupan osoite ei ollut näkyvissä ja muuta karttaa ei tietenkään hoksattu ottaa. Lisäksi, kun käytettävissä oli rajallisesti aikaa, päätimme tehdä suunnitelmiin muutoksen. Kalastuskauppa jääköön seraavaan kertaan ja tarkempaan etukäteissuunnitteluun - miehen ihan oma päätös... jota vastaan mulla ei tokikaan voinut olla mitään, kun seuraava kohde oli Telliskivi.Hyppelehdimme toiselle puolelle raitiolinjaa odottamaan seuraavaa. Kohta nro 2 kolisteli paikalle.  Vaunussa luki Kopli ja pienestä kaupungin kartasta bongasin, että se näkyi Telliskiven suunnassa. Ei muuta kuin kyytiin. Korttien kanssa tulikin sitten hauskaa... vaikka miten päin koitti niitä lukijalaitteeseen pyörittää, aina soi ruma summeriääni. Ystävällinen nainen koitti neuvoa, mutta ei onnistunut. Lopulta päättelimme, että "ystävällinen" R-kioskin täti ei ehkä sittenkään ollut ladanut kortteja tai sitten me oltiin itse tehty joku töplinki asian suhteen. Kortit ja kuitit taskussa päätettiin olla turisteja ja nauttia matkasta anyway. Pummilla tai miten vaan ;)

Telliskiven suuntaan matka sujui tosi nopeasti. Jos olisin hoksannut laskea pysäkinvälit kartasta, emme ehkä olisi ajaneet ohi...
Niin tai näin, ohitimme Telliskiven pysäkin ja hurautimme noin kilometrin ohi määränpäästä. Mies olisi halunnut ottaa takaisin päin toisen raitsikan, mutta minä olin jo bongannut ihania puutaloja, joten ehdotin kävelyä. Kun vielä pysäkille hoippui jostain pusikosta himpan verran epämääräisen näköinen ja oloinen mieshenkilö, ei mun päätöstä horjuttanut mikään. Tassua toisen eteen vain!

Pian oltiinkin perillä. Pari-kolme sataa metriä sivuun "päätieltä" ja löydettiin Telliskivi 60, vanhaan tehdasmiljööseen rakennettu käsityöläisten "kortteli", jossa oli hauskoja pikku putiikkeja, pajoja ja kahviloita. Monessa paikassa kehuja kerännyt ravintola F-hoone oli kyllä kehujensa arvoinen, kaunis ja viihtyisä. Pieni keidasmainen piilopaikka tehtaan takana - vai pitäisköhän sanoa varjossa. Jokatapauksessa. Ystävällistä palvelua, hyvää ruokaa, tosi edullinen ja kaikin tavoin käymisen arvoinen. Enkä tietenkään ehtinyt-muistanut ottaa kuvaa viehättävästä ravintolasta...

Sisustuskauppa-kahvila (en muista nimeä) tehtaan sisällä oli myös rikastava kokemus. Kanelipullan ja latten lisäksi paikassa oli jotenkin levollinen ja harmoninen tunnelma... vai johtuiko se sittenkin taustalla soivasta levystä?


Mun oli ihan pakko käydä kysymässä tiskin takaa, mikä levy ja artisti oli kyseessä. Sydämellinen tyttö kirjoitti mulle lapulle heidän soittolistaltaan nimen ja kappaleen. Ihana, mulle uusi tuttavuus.
Yksi parhaita Tallinnan tuliaisia ikinä <3Agneksen myötä... ihanaa lauantaita!

Ellis


10 kommenttia:

 1. Ihana seikkailu ja välillä kiva nähdä Tallinnasta muutakin kuin vanha kaupunki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sanopa muuta! Me ei olla nyt muutamaan viime kertaan edes ehditty käydä vanhassa kaupungissa, kun muualla on niin paljon nähtävää ja se vanha osa on niiiiin moneen kertaan koluttu. Vaikka se ihana onkin!

   Poista
 2. Multa on menny ihan kokonaan ohi tuolainen Telliskivi. Kuulostaapa siltä, että sinne on suunnattava hetimmiten seuraavalla Tallinnan-matkalla. Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa piipahtaa! Sinne hurauttaa raitiovaunulla ihan hetkessä - jos ei aja ohi, niinkuin me :D Eikä sinne kävellenkään ole pitkä matka.

   Poista
 3. Ou jes :) näitä sun seikkailuja! Nyt kun osaat tuonne mennä, lähden sun mukaan joskus! Ihana musiikki... tottakait miä tykkään ;) ...sanomattakin selvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou jee! En kyllä yllättynyt, että säkin tykkäät nyt Agneksesta :D :D Kyl kait meidän pitäis valloittaa Tallinna joskus... mistähän me lopulta löydyttäis? ;) Varmaan myöhästyttäis laivasta!

   Poista
 4. Ihana Tallinna - tahtoo sinne(kin)! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmöllä suosittelen, siellä on paljon nähtävää ja koettavaa! :D

   Poista
 5. Olen onnistunut tahattomasti välttelemään ikäni Tallinnaa niin tehokkaasti, etten ole käynyt siellä kuin kerran. Se kuitenkin jäi mieleen, että talot ovat ihanan yllätyksellisiä ja nurkan takaa voi tulla esiin ihan mitä vain. Tuokin harmaa tiilipätkä keskellä puuseinää - kukahan sen siihen on keksinyt muurata? Jotenkin hauskaa yrittää kuvitella, mitä kaikkea noiden seinien takana on tapahtunut vuosien saatossa.

  Kiitos uudesta musiikkirakkaudesta. Tämä on näitä olisinpa-hoksannut-tämän-kun-olin-vielä-konserttiin-valmistautuva-musaluokkalainen -kappaleita. Tosin nyt siitä tulee myös yksi tämän kesän tunnusbiiseistä. ♥

  Nyt tekee myös mieli kanelipullaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Koristellisuus ja toisaalta ränsistyneisyys... se on jotenkin kiehtova yhdistelmä.
   Kiva, että löysit uuden musarakkauden - mullekin tää iski heti siellä kahvilassa. Koitin napata kiinni äänestä, mutta en tunnistanut, joten oli pakko mennä kysymään. Tää on nyt soinut mulla kotona useampaan kertaan! Levollinen, simppeli ja kaunis :)

   Poista