sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

PuutarhassaIhana sunnuntain aurinko pakotti puutarhaan - no okei, ei tarvinnut pakottaa :)
Haravoin, kuljeskelin, suunnittelin, fiilistelin.
Mulle käy usein niin, että keväällä puutarhasuunnitelmat ikäänkuin tempaavat mukaansa isohkolla volyymillä. Sitten tulee kesä ja kärpäset ja kaikki kasvit, pensaat, puskat ja istutukset kasvaa ryöpsähtävät ikäänkuin vähän liian nopeasti ja yhtäkkiä kaikkialla on harvennettavaa, karsittavaa, nypittävää, kitkettävää ja ennen kaikkea tuntuu, että jokapaikka pursuaa rikkaruohoja. Kun jostain päästä saa valmiiksi, toinen pää on jo taas valmiina uuteen kitkentäkierrokseen. Toisaalta, kun puutarha on puskineen ja puineen vanha ja perennapenkit pursuaa - viinimarjapuskista (joita löytyy reilusti yli 10) puhumattakaan, voi tunnelman antaa ollakin jonkin verran "villiintynyt". Ei mun pirtaan taitaisi mikään millimetripuutarha sopiakaan... :D
Olen enemmän sellainen ´come & enjoy a cup of coffee with me in my garden` -tyyppi. Tunnistatteko?

Koko viime kesän kasvimaa ja vähän muukin pihapuoli oli aikalailla kesannolla, kun sauna- ja kylpyhuoneremontti vei kaiken energian. Itse en siis remontissa toiminut kuin päällysmiehenä, mutta silti keskittyminen pihan estetiikkaan tuntui mahdottomalta, kun joka puolella lojui työkoneita, rakennusjätettä tai -tarviketta. Annoin periksi ja ajattelin, että tulee niitä kesiä kenties remontin jälkeenkin. Tämän päiväisen auringon jälkeen tuntuu tosiaan siltä, että kesä sieltä kaiken lumen ja jään jälkeen on tulossa - IHAN MAHTAVAA!

Nyt kuitenkin päätin tehdä hyvin maltillisia suunnitelmia puutarhan suhteen. Yritän kohentaa olemassa olevaa sen sijaan, että hankkisin uutta. Siirrän ehkä joitakin kasveja paikasta toiseen, yritän levittää kivikkokasveja uusiin otollisiin paikkoihin ja hankin marjapuskiin uudet tukirenkaat (=etämiehen viikonloppupuuhastelua, I hope :))Ihanat pienet raparperinpoikaset, lempilapseni, jotka ilmoittavat tulostaan aina varhain, usein kun vielä lumen rippeitäkin on jäljellä...
Nämä kasvavat tässä puutarhassa reilusti yli oman tarpeen - siksi niistä on kiva viedä nippuja tuliaisina milloin kenellekin :)

Huomenna voi olla vaikeaa nousta ylös. Tänään on tullut heiluttua haravan kanssa sen verran ahkerasti, että muutama lihas voi huomata olevansa olemassa.

Kauniita unia!

Ellis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti