perjantai 7. lokakuuta 2016

Torstai-illan puolukkapiirakka

Tulin tekaisseeksi illansuussa puolukoista piirakan, johon sain ohjeen taannoin ystävältämme (kiitos Risto). Suussasulavan muistikuvan ja muutaman hataran, kiireessä kännykän muistilapulle naputellun sanan (=ohjeen) turvin aloin vörkkiä piirakkaa.
Myönnän - koska en muistanut kysyä murotaikinan ohjetta, oikaisin vähän ja hain ekaa kertaa ikinä kaupan pakastealtaasta valmiin muropohjan. Oli kyllä nopsa ja kätsy taikina!




Sillä aikaa, kun kävelytin imuria, piirakkataikina makasi pöydällä sulamassa - noin puolen tunnin päästä se olikin jo valmiina kaulittavaksi.




Pohjan päälle sekoittelin kulhossa purkillisen (250g) maustamatonta jugurttirahkaa (Lidlistä), sekä yhden purkin (150g) Valion creme fraichea. Lisäsin yhden kananmunan ja arviolta reilun puoli desiä (ainakin!) sokeria... en mitannut sokerin määrää, vaan huljautin vaan purkista sopivan tuntuisen määrän. Taisin ripauttaa ihan vähän vaniljasokeriakin.
Kaadoin täytteen taikinan päälle ja ripottelin reilusti puolukoita pinnalle.




Koska mulla oli pyöreä vuoka ja "muotoilin" pohjan hyvin suurpiirteisesti, jäi taikinasta pieniä hukkapaloja. Ne kaulitsin lopuksi ja painoin pieniksi tähdiksi piparimuotilla.

Sitten vaan koko komeus uuniin 200° noin 20 minuuttia.

Piirakan kannattaa antaa vähän aikaa huilata uunista päästyään, että täyte vähän hyytyy ja pysyy paremmin kasassa.




Tämän vaivattomammin ei varmaan leipomus voi syntyä - taidankin hakea huomisen kauppareissulla yhden taikinan valmiiksi pakastimeen.

Sen lisäksi, että tekeminen on helppoa ja nopeaa, voin luvata, että lopputulos on hyvää! Raikasta, täyteläistä, makeaa ja ihanan puolukkaista.




Vaikka, ihan pienesti epäilen, mahdoinko silti unohtaa ohjeesta jonkun pienen ainesosan...pitänee ehkä tarkistaa vielä ohje leipurilta itseltään, sillä oman makumuistin mukaan tuntui siltä ihan kuin jokin viimeinen twist olisi jäänyt puuttumaan tästä omasta tekeleestä, vaikka hyvää tästäkin tuli.
Vai olisko se vaan ollut se mun surullisen kuuluisa "jauhopeukalo" (ainakin mitä tulee kääretorttuihin)? :D

Mutta siis, lämpimästi suosittelen kokeilemaan! Varo kuitenkin, että ei vie kieltä mennessään :D


Ellis

16 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Puolukoita löytyykin pakkasesta reilusti, joten taidankin pyöräyttää piiraan viikonloppuna. Nuo pakastetaikinat on käteviä. Minulla usein ainakin yksi sellainen pakkasessa. Ihanaa kun on jo perjantai, viikon paras päivä! Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä piirakoissa on se kiva puoli, että niitä voi varioida lähes loputtomasti! Aina löytyy joku itselle sopiva ja mieleinen resepti.
      Kaunista sunnuntaita sinne! :)

      Poista
  2. Aivan ihana piirakka! Tuikkivat tähdet ja punaiset puolukat tuovat jo ripauksen jouluista tunnelmaa. Tuollaiset valmistaikinat ovat kyllä superkäteviä. Pidän niitä aina pakkasessa yllätysvieraiden varalta.
    Kivaa viikonvaihdetta sinulle, Ellis <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nyt täytyy jemmata pakastimeen jokunen taikina vierasvaraksi, oli kyllä niin kätsy!
      Ihanaa sunnuntaita sinne meren äärelle <3

      Poista
  3. Olet tehnyt kauniin piirakan. Joskus sitä muistaa jonkun maun eikä onnistu mitenkään itse loihtimaan samanlaista, samoistakaan tarvikkeista. Mutta tuo kyllä näyttää herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mummo! Niin just, maku on joskus pienestä kiinni. Mä muistan, kuinka koitin aina saada samoista aineksista saman makuisia lihapullia kuin äiti... ei ne kyllä koskaan maistuneet yhtä hyviltä :D :D

      Poista
  4. Ihana puolukkapiirakka!
    Kivat nuo tähti koristeet!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Hei Ellis!
    Heitä mukaan kardemummaa tai vaihtoehtoisesti puolukoiden päälle 50g voita tai margariinia, 2dl kookoshiutaleita, 1 muna, 1dl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria, jotka kuumennat kattilassa ja levität sitten piirakalle ennen paistoa. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa, nam!
    Syksyisiä ja aurinkoisia terveisiä t Lellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helöy mai diör Lellu!
      Kiitos ohjeesta, kylläpä kuulosti hyvältä tuokin kombo - pitänee kokeilla!
      Syysterkkuja ja lämpimiä halauksia sinne <3

      Poista
  6. Tähtikuviot piirakan päällä näyttävät niin kivoilta. Täällä oltiin samoissa puuhissa, mutta murotaikinan päälle tuli omppuja:) Leimopisesta tulee niin mukava kotoilun tuoksu ja tunnelma <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Tosta valmistaikinasta taisi tulla niin mun uusi suosikki, siihen voi tosiaan yhdistää mitä vaan piirakkaan kelpuutettavaa :D

      Poista
  7. Herkkutuoksu leijuu vielä päivien päästäkin tänne meidän kulmille! Nuo tähdet tekevät piiraasta jotenkin erityisen ihastuttavan ja ajankohtaisen - onhan tähtikirkas taivas kaunistanut iltoja jo useamman kerran tänä syksynä. Ja puolukat, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mä kans mietin, että onko vähän liian jouluinen tähtineen, mutta menkään... ja kivahan siitä tuli. Tuoksukin oli kyllä livenä ihan ihana, hyvä että sinnekin leijaili :D
      Sunnuntaihalit <3

      Poista