perjantai 11. maaliskuuta 2011

Elliksen kaalipataMenin tänään ruokaostoksille, pyörin kärryjen kanssa ympäriinsä ja odottelin, että jostain lihahyllyn tienoilta hyppää idea siitä, mitä tänään syötäisiin... Joskushan käy niin (aika usein), ettei kauppaan mennessä ole hajuakaan, mitä ruokaa laittaisi. Niin nytkin.
Niinpä toiveikkaana katselin kaloja ja lihoja, mutta lamppu ei vaan syttynyt.
Jonkin ulkofileen ja uunilihan keräsin mukaan ja ajattelin niistä synnyttää syötävää.

Sitten näin sen. Hiukan väsyneen oloinen mies työnsi sitä kärryissään ja hakeutui jo selvästi kassoille päin.

KAALI!

Äkkiä takaisin vihannesosastolle ja kaalinpäitä etsimään. Löytyihän sieltä yksi minullekin :) Mukaan vielä sipulia ja jauhelihaa. (Niin, meillä kyllä syödään muutakin kuin jauhelihaa, mutta se on kieltämättä nopea ja hyvä arkiruoka.)

Näin syntyy ihan mainio kaalipata, kevytkin kuin mikä:

Pilko kaali suikaleiksi ja laita isoon kattilaan. Pohjalle desi-pari vettä ja kaalit hetkeksi pehmenemään hellalle.
Ruskista sillä aikaa jauheliha ja sipulit (laitoin reilusti sekä tavallista että punasipulia). Jauheliha kannattaa maustaa kunnolla, koska kaali on niin nestepitoinen ruoka, että maut usein "laimenevat".

Kun jauheliha ja sipulit ruskistuvat, heitän loppuvaiheessa yleensä pannulle myös porkkanatikkuja (kuorin muutaman porkkanan ja suikaloin kapeiksi tikuiksi). Tänään olin niin nälkäinen, että porkkana saati veitsi ei olisi pysynyt kädessä, joten porkkanat jäivät pois (ihan totta, unohdin koko porkkanat, kun oli niin kiire saada ruoka valmiiksi:))

Kun jauheliha-sipuli-porkkana on paistunut ja maustettu (suolaa, pippureita), on kaalikin jo pehmentynyt kattilassaan.
Kaada vesi pois, jos ei ole jo haihtunut omia aikojaan. Sekoita ainekset keskenään ja kippaa voideltuun vuokaan (muutama tippa ruokaöljyä, jonka pyöraytät talouspaperilla ympäri vuokaa).
Liemikuutio (vesitilkkaan liotettuna) vielä antamaan makua.
Viimeiseksi ennen uuniin menoa padan päälle voi pirskottaa siirappia. Antaa makeutta mukavasti, sopii kaalin kanssa. Yleensä laitan, nyt huomasin, että se oli loppunut... niinkuin öljy pannuhuoneesta :)

Koko komeus uuniin 175° noin tunti. Mitä pitempään hautuu miedossa uuninlämmössä, sitä pehmeämpää... Mmmmm...


Perjantai on kääntymässä ehtoopuolelle. Täällä se on ollut sateinen, jossain päin maailmaa vettä on tullut ovista ja ikkunoista -ihan kirjaimellisesti. Tosi murheellista.

Lämmin ajatus sinne kauas.

Ellis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti