torstai 3. tammikuuta 2013

Päämäärä ei aina ole määränpää

Kun ollaan jonkun alussa, on aina helpompaa. Helpompaa päättää ja aloittaa, ehkä vähän helpompaa pysytellä päätöksessä tai tavoitella päämäärää.
Mulla se on näin. Syksyllä koulutyön alettua saan itseni ruotuun, odotan oikein sitä kurinalaisuutta, jonka lukujärjestys tuo tullessaan. Samalla järkkään omaan päähäni lukujärjestyksen, jonka mukaan teen niin monta kertaa viikossa noin ja menen tuonne tuohon aikaan tuollaisena viikonpäivänä.
Pysyttekö enää perässä?

Sama toistuu tammikuussa, kun vuosi vaihtuu. Aloitan taas. Laitan itseni ruotuun, mietin, mitä Elliksen lautasella on ruoka-aikaan ja miten monta kertaa viikossa laitetaan lukujärjestykseen oma liikuntatunti :)

Koska tunnen itseni jo tähän ikään mennessä verrattaen hyvin, tiedän, että väliin tulee aina muuttuvia tekijöitä: saattaa pukata flunssa päälle... kelit voivat olla esteenä hiihtämiselle... mitä niitä syitä nyt onkaan... jotain, mikä ensin lipsauttaa yhden päätöksen. Sitten toisen... ja kohta huomaan, että kaikki on taas aloitettava alusta. Ja minä jos kuka olen ollut aina tosi hyvä keksimään syitä ja antamaan itselleni anteeksi lipsahdukset. Niiden jälkeen on vaan niin vaikeaa taas vaatia itseltään sitä, mitä aluksi lupasi vaatia.
Mutta siis, pohjimmiltaan tykkään asettaa itselleni päämääriä ja tavoitteita. Ja välietappeja.
Ja palkintoja :)
On sitten jotain, mitä kohti suunnistaa ja mitä odottaa.
Vieläkö pysytte kärryillä?

Tänä(kin) vuonna oon asettanut itselleni päämääriä.
Oon ajatellut, että nyt yrittäisin tehdä siitä matkasta päämäärään mielekkään. Niin, että sitten jonakin päivänä, kun toivottavasti määränpää häämöttää ja pääsen jo hipaisemaan sitä, kaikki ei lopahda siihen. Että tästä tulisi jotain pysyvämpää, jotain, millä olisi niin positiivisia ja kokonaisvaltaisia vaikutuksia, että siitä kannattaisi tehdä tapa elää.
Että se matka jotenkin vaan jatkuisi ja jatkuisi... eikä loppuisi siihen määränpäähän.
Nyt varmaan jo tipahditte?
Neljä tärkeintä omaa päämäärää, joita kohti olen jo etsimässä polun alkua...

*  Yritän syödä terveellisemmin. Säännöllisesti ja alkuun ainakin "semikarpaten", että saan vauhtia tähän touhuun. Olen jättänyt karkit ja leivonnaiset pois - poikkeuksena sallin, jos menen kylään, syntymäpäiville tms. Mutta siis kaikki muut makeat. Hiilareita vähemmäksi, ei kuitenkaan kokonaan pois (töissä ruokailen lasten kanssa, lautasella on oltava samaa, monipuolista ruokaa kuin heillä, jotta annan oikean esimerkin). Sitäpaitsi ruisleipä on suuri rakkauteni, en halua luopua siitä kokonaan <3
Tavoitteena tässä on paitsi ihan terveydelliset asiat pitemmällä tähtäimellä, myös antaa lähtöpassit uimarenkaalle, joka sinnikkäästi kulkee vyötäröllä mukana...

**  Säännöllinen liikunta palatkoon ja sisältyköön mun jokaviikkoiseen elämääni. Tervetuloa hiki ja sykkeennousut! Tervetuloa kipeät lihakset, teitä on ollut ikävä!
Ennen polven tähystystä (joka on nyt alkuvuoden ohjelmassa) teen niitä asioita, joita pystyn: kuntosali, uinti?, hiihto?... kokeiluun heti, kun kelit sallii taas. Sitten operaation ja kuntoutumisen jälkeen mahdollisimman monipuolista. Säännöllistä!

***  Käsityöt... niiden tekeminen motivoi tekemään aina enemmän ja enemmän.
Koitan rauhoittaa sille aikaa, yritän tehdä käsitöiden tekemisen vähän "hallitummaksi", että koko koti ei olisi aina ennen jotain isoa käsityö-happeninkiä kuin pommin jäljiltä. Yritän järkätä työhuoneeseen kunnon valaistuksen, että ompelun aloittaminen ja lopettaminen ei olisi ainaista pakkaamista ja purkamista keittiön pöydältä. Tavarat ja tarvikkeet löytyisivät kukaties helpommin, pysyisivät jonkinlaisessa järjestyksessä ja ruokapöytä saisi olla ruokapöytä - kiitos!
****  Yritän karsia tavaraa. Karsia ylimääräistä ja selkiyttää. Luoda järjestystä ja löytää tavaroita ainaisen etsimisen sijaan.
Fengshuin mukaan elämään saa lisää energiaa karsimalla ylimääräistä ja turhaa tavaraa. Mulla taitaa olla aika paljon fengshuijattavaa... tulossa energinen vuosi?
Mutta... tässä yksi esimerkki, miksi mun kannattaa karsia ja selkiyttää:
Viimeksi ennen joulua en löytänyt kuusenjalkaa m i s t ä ä n.
Pakko oli sitten käydä ostamassa uusi jalka (10 euroa). Joulupäivänä menin hakemaan saunapuita liiteristä, kun silmiini osui.. mikäs muu kuin kuusenjalka. Ihan siististi hyllyllä, edessä vaan oli sopivasti joku ihmeellinen ryjälaatikko.
Fengshui on muuten mielenkiintoista... jokunen vuosi sitten luin artikkelin fengshuin pääpiirteistä. Jutun oheen oli listattu muutamia yleisimpiä vinkkejä, joilla voi vaikuttaa oman kotinsa energiaan ja tunnelmaan. Lukaisin listan ja ryntäsin heti eteiseen toteamaan, että meillä oli isohko peili lähes suoraan vastaapäätä ulko-ovea. Oli.
Fengshuin mukaan hyvä onni karkaa taloon tullessaan samantien peilin kautta ulos. Peiliä ei siis koskaan pitäisi eteisessä asettaa ulko-oven vastapäiselle seinälle.
Samantien peili sai lähteä. Muutamaa viikkoa myöhemmin muistin jutun uudelleen - ja kas, heti mieleeni tuli 3-4 asiaa, jotka olivat jotenkin onnistuneet loksahtamaan paikoilleen elämässäni tuon muutaman viikon aikana. Sellaisia ihan kunnon asioita. Issue-osastoa.
Sen jälkeen en ole naureskellut tai vähätellyt fengshuihin liittyviä juttuja, jos kohta en siitä oikeasti paljoakaan tiedä - enkä näin ollen voi sanoa sitä noudattavani. Ei sillä, en ollut sille aiemminkaan mitenkään naureskellut. Koko fengshui-juttu vaan oli aina mun mielestä tuntunut jotenkin ulkokohtaiselta.

Seriously, oliko kaikki silkkaa sattumaa? Who knows :))

***

Nyt vaan annetaan ajan kulua ja nautitaan... tuloksista, palkinnoista (en muuten ole keksinyt vielä yhtään palkintoa, mutta se ei liene kovin vaikeaa) ja ihanasta elämänmuutoksesta :D

Pakko vielä lisätä tuohon ekaan juttuun liittyen, että meillä on koulussa aivan ihana terveydenhoitaja <3
Muutama vuosi sitten, kun viimeksi kunnolla skarppasin, meillä oli diili. Kävin kerran viikossa puntarilla ja terkka merkitsi lukeman ylös. Toimi!  Sain itse tietoa, missä mennään ja tsemppiä rutkasti jatkaa aina viikko kerrallaan eteenpäin. Sen kevään aikana lähti 6 kiloa ja olo oli muutenkin tosi mahtava!

Meillä on taas diili, jonka mukaan alan käymään ensi viikosta lähtien perjantaisin puntarilla... kiloihin tässä ei nyt niin tuijotella, vaan ennemminkin aattelin sen niin, että pysyy vire päällä, kun on olemassa joku säännöllinen "kontrolli". Muutama muukin innostui ajatuksesta, joten luulen, että tsemppi-ilmapiiri ainakin on taattu!

Sokerina pohjalla (jos jaksoitte tätä elämänselvitystä tänne asti lukea :))... Ellis-blogi täytti toissapäivänä kaksi vuotta!
Kaikkien tähän postaukseen kommenttinsa jättäneiden kesken arvon sunnuntai- iltana 6.1. klo 20 yhden monogrammi-kaulakorun. Omalla nimikirjaimella tai muulla toivekirjaimella/pikkuruisella tekstillä.
Haluaisin kovasti kuulla, onko muilla päämääriä tälle vuodelle. Jos, niin minkälaisia. Kerro, kerro!
Kommentoida saa, vaikkei olisikaan :)

Säännöt vanhat tutut:
Kommentista yksi arpa.
Toisen arvan saat, jos olet lukija.
Kolmannen, jos haluat vinkata arvonnasta omassa blogissasi tai muualla.
Muistathan jättää jonkinlaisen nimimerkin tai yhteystiedon, jos kommentoit anonyyminä.

Onnea ja iloa tähän loppuviikkoon!Ellis <335 kommenttia:

 1. Hei, allekirjoitan kaikki nuo samat päämäärät! Hyvä kun jäsensit ja kirjasit ne ylös, voin käydä täältä aina muistuttelemassa itseäni ;) Tästä ei tuu helppoa, mutta periks ei anneta. Inventoin tänään pari eteisen kaappia ja kaksi kassillista lähti vaatetta/kenkiä kiertoon. Lenkilläkin kävin. Siivosin ompelusotkut samantien ja syömisetkin tais mennä aikas kohdilleen, joten suunta on oikea!

  Jos oikein ynnäsin, niin kahdella arvalla oon mukana Ellis-arvonnassa, jei!

  VastaaPoista
 2. Heippa Ellis!
  Olen seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa ja on pakko sanoa, että pidän siitä kovasti. Juttujasi on kiva lukea, vaikka olenkin nuori tyttönen.
  Omia päämääriä tälle vuodelle ovat selviytyä YO kokeista hyvin ja päästä jonnekkin opiskelemaan sekä yritän pitää omasta hyvinvoinnistani huolta.
  Hauskaa vuotta 2013! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. p.s. kahdella arvalla mukana :3

   Poista
  2. Kiitos, kiva kuulla ja hieno juttu, että laitoit kommenttia :) Tsemppiä ja onnea omiin tavoitteisiisi, hyvältä kuullostaa.
   Hyvää alkanutta vuotta sulle myös - ja kaksi arpaa on nimellesi kirjoitettu :D

   Poista
 3. Kuule tuo tavaroiden karsiminen ja poisheittäminen on parasta sielunterapiaa ja varmaan pitää paikkaansa että koti saa uutta energiaa.

  Onnea Elliksen ihana positiivista energiaa pursuava blogi!!! Sofia on mukana kahdella arvalla, ehkä onni potkaisee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä energiaa minäkin tässä odottelen :)))
   Kiitos onnitteluista ihana! Peukut pystyyn... :)

   Poista
 4. Pistitpäs minutkin oikein miettimään asiaa. Noihin mainitsemiisi päämääriin minäkin pyrin. Ainakin pyrin, lupauksia en uskalla antaa :)

  Lisäksi mietin, että yhdessäoloa perheen kanssa, yhteisiä touhuja, retkiä ja reissuja, niitä yritän järjestää ja vaalia.

  Jaa järjestelmällisyyttä? Juu, siihen olisi todella hyvä pyrkiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, hyviä tavoitteita sullakin! Järjestelmällisyys...juu kiitos tänne ja paljon :D

   Poista
 5. Ihana kirjoitus! Fengshui on mun mielestä aina ollut "höpö"-juttu, mutta voisihan sitä kotiaan siltäkin kulmalta katsoa.
  Tavoitteet on hyviä :)
  Ja annu kahdella arvalla mukana.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos annu :) Kivaa viikonloppua sinulle myös!

   Poista
 6. Hyviä tavotteita olet asettanut. Samansuutaisia on myös itselläni. karkeista olen tosin päässyt eroon viime vuoden aikana nyt onkin sitten vierottautuminen jäätelöstä :)
  Myös miehen motivoiminen liikunnan pariin on yksi tämän vuoden tavotteistani. Yhdessä liikkuminen olisi paljon hauskempaa!
  Onnea kaksi vuotiaalle blogillesi ja tsemppiä tähän vuoteen!
  Kahdella arvalla mukaan arvontaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea omien tavoitteiden kanssa, hyvältä kuullostaa :)
   Ja kiitos onnitteluista, äkkiä on kyllä kaksi vuotta mennyt. Tsemppiä sinullekin tähän vuoteen ja kivaa viikonloppua!

   Poista
 7. Komppaan sinua täysillä tuossa tavaroiden vähentämisellä.Energiat todella virtaavat paremmin kun ei ole joka nurkassa tai kaapissa ylenmäärin tavaraa. Meillä on kaksi kotia, toinen täällä maailmalla, toinen Suomessa ja tuplaten siis tavaraa. Ensi vuosi onkin omistettu näiden kahden asunnon järkeistämiselle.Saa nähdä kuinka käy mutta yrittää ainakin aion.
  Mukavaa tätä vuotta!
  Yhdellä arvalla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon sen, varmasti virtaavat! Mulla on ollut tuo tavaroiden karsiminen n i i n kauan to do-listalla... ja aina se vaan jää kaiken muun jalkoihin. Tavaraa on kertynyt todella paljon, kun säilytys- ja varastotilaa on isossa talossa aikas paljon. Nyt ihan oikeesti... teen kaikkeni, että saan tartuttua asiaan. Onnea ja tsemppiä sullekin omaan projektiisi :)
   Ja kiitos, samoin oikein hyvää tätä vuotta!

   Poista
 8. Olen, myös lukenut tuosta fengshuista ja juuri tuosta pelijutusta.
  Olisi tosi mielenkiintoista saada joskus vieraaksi, joku joka osaisi antaa neuvoja...vaikka ei niitä kaikkia sitten nuodattaisikaan...:)

  Minä laihdutin jokunen vuosi sitten , 10 kiloa työterveyshoitajan avustuksella....kävin, myös kerran viikossa vastaanotolla ja kummasti se hillitsi karkin ym. herkkujen syötiä.... Valitettavasti kilot on tullut takaisin...:D
  Onnea 2 vuotiaalle!
  KAhdella arvalla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olisipa tosi mielenkiintoista kuulla vähän, mitä muuta voisi fengshuijata :) Eihän sitä varmasti kaikkea voisikaan toteuttaa... mutta pikku juttuja.
   Uskon, että kun saa tsemppiä ja tukea tuohon kroppaprojektiin, se auttaa :) Let´s see...
   Kiitos Irmastiina onnitteluista, kiva kun oot mukana <3

   Poista
 9. Mukana arvonnassa. Eilen viimeksi oli farkkukoru kaulassa =o)

  Aloitin jälleen perinteisen tipattoman ja herkuttoman tammikuun, jota venytän pitkälle kevääseen. Syksyn aikana on tullut nimittäin ärsyttävästi lisäkiloja. Puntarille en ole uskaltanut mennä, joten tarkkaa kilomäärää en tiedä. Farkut täytyy saada tuntumaan löysemmille tämän inhottavan kiristämisen sijaan. Karppi-linjalla olen, jotta eiköhän läski lähde pikku hiljaa lätisemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tykkäät siitä :)
   Noh, sama juttu, lisäkiloja vaan ropisee, kun ei oikein ole pystynyt kunnolla liikkumaan polven takia (seli-seli :)) mutta siis, itseä ärsyttää ihan kovasti oma olotila, joten jotain on tehtävä n y t!
   Kyllä luulisi karppi-linjan purevan, tsempit sinne!

   Poista
 10. Löysin blogisi n. kk sitten eli kait sitten olen lukija. Ihania töitä olet tehnyt !! Tykkään siitä miten monipuolisesti käytät farkkua.

  Olisin voinut listata myös kaikki nuo luettelmasi lupaukset. Onnea ja tsemppiä sinulle niihin.

  Kahdella arvalla mukana siis. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, kiitos sinulle kovasti kommentistasi :))
   Kävin kurkkaamassa upeita ristipistotöitä!
   Hyvää tätä vuotta sinulle!

   Poista
 11. Samoilla linjoilla mennään täälläkin :) Olen jälleen päättänyt ryhdistäytyä ja käydä lenkillä joka päivä. Viime keväänä kävin lenkillä uskollisesti joka ilta, mutta syksyllä into latistui myrskyjen ja vesisateen myötä ja sohva kutsui seurakseen liiankin paljon. Kuten sinäkin, kaipaan järjestystä sekä opiskelutilaani että kaappeihin. Tavarat ovat jatkuvasti kadoksissa, mikä vie aikaa ja energiaa (joskus rahaakin). Fengshuihin en ole perehtynyt, mutta olen siskoltani saanut siihen oppeja. Kauhukseni totean tosin, että olen juuri ostanut eteiseen suuren peilin - ulko-oven vastaiselle seinälle...iik ! Voiko onnen poistumista estää harhauttamalla? Joissakin Fengshuin neuvoissa käsketään laitaa esim. kristalleja tai tuulikelloja tällaista reittiä katkaisemaan, jotta energia ei liiku suoraan. Muistelen, etteivät portaatkaan saa olla ulko-ovea vastapäätä ja tällaista vahinkoa voidaan korjata esim. tuulikelloilla tai vastaavilla. No, täytyypä tarkastaa ja pitää onni talossa :D Onnea uusiin tavoitteisiin Ellis !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsempit sinulle myös Marianna omiin tavoitteisiisi! Ja don´t worry, ihan varmasti voit harhauttaa ja estää onnea poistumasta - itse asiassa, samaisessa jutussa taisi juuri ollakin maininta siitä, että nuo mainitsemasi konstit ovat siihen käyttökelpoisia :)
   Kivaa viikonloppua sinne <3

   Poista
 12. Minulla on päämäärä olla rakkaalle aviopuolisolle kiltimpi vaimo :) Ja oamn itsensä hoitaminen ja helliminen tietysti myös. Haluan olla rohkaisemassa kanssasisaria eteenpäin ja tukemassa kun heillä on vaikeaa...

  Kahdella arvalla siis mukana, saapi nähdä suosiiko onni tällä kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marita, sulla on ihanat päämäärät <3 Onnea ja tsemppiä!
   Peukut pystyyn :D

   Poista
 13. ainahan noita uudenvuodenlupauksia tulee tehtyä ja uusia määränpäitä asetettua;) hauskaa tätä vuotta ja koitahan pysyä "polulla"kyllä se määränpääkin sieltä tulee vastaan.terkuin Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin kivaa tätä vuotta Nina :D Koitan pysytellä... vaikka voi olla välillä haasteellista pitää itsrensä kurissa. Mutta yritettävä on :)

   Poista
 14. Kaikki mainitsemasi kuullostaa niin tutulta! Itsellä samanlaisia uuden vuoden ajatuksia..päällimmäisenä oma hyvä olo!!! Ja mä oon jo keksinyt itselle palkinnonki.....
  Täällä on myös siivottu ja korjattu pois tarpeeton- mun huonekaluiden siirtäminenkin johtuu siitä syystä,että siirtelen kunnes tunnen että nyt TUNTUU hyvältä :p
  Ahh,ja vielä ihana arvontakin täällä...kahdella arvalla mukana!!
  / by kirsikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tavoite Kirsikka sullakin <3 Ja palkinto-asiat pitää olla selvänä heti alussa... mun pitääkin alkaa oitis miettiä, mitä kivaa voisin itselleni luvata... :D
   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 15. Mukana ollaan - siis arvonnassa ;)

  Niin ja kohta kokonainen vuorokausi elämässä kohti keveämpää olotilaa!

  VastaaPoista
 16. Kolmella arvalla mukaan - heitän nyt sen linkin tuonne blogini puolelle ja toivon, että joku sen ehtii huomata...

  Minulla riittää tänä vuonna tavoitetta ihan siinä, että suoriudun kunnialla ylioppilaaksi. Ja kyllä tässä on kesästä asti ollut päällä jonkinlainen kuntoremppa; aloin tehdä ruutupaperille taulukkoa, johon laitan joka päivä rastin, kun olen tehnyt jotain (edes vähän vatsalihaksia tai venyttelyä). Päivääkään ei saa jäädä väliin, ellei ole oikeasti hyvää syytä. On ollut parempi olo, koska tuo vähäkin on miltei sadan prosentin lisäys vanhaan - ja vaikka en vieläkään suoranaisesti nauti liikunnasta, hyvää tekee jo pelkästään ajatus siitä, että tekee jotain eikä vain murehdi, että pitäis ja sitku.

  Ja apua. Meillä on peili heti ulko-oven edessä. Siis tasan suoraan ja ihan lähellä vielä. Hups?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Onnea sinullekin kovasti omiin tavoitteisiisi, hyvältä kuulostaa!

   Poista
 17. Kääk, vielä ehdin mukaan! Edellisen puhelun jälkeen oli pakko avata blogisi. Ihana juttu -jälleen kerran... <3

  TePe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehdit, juuri kohta aloitan... :)
   Tänks kamu <3

   Poista