maanantai 7. maaliskuuta 2011

Elliksen lihapullat





Juuri niin, ne tummanruskeat kökkäreet siinä lautasella... lihapullia. Ympärillään paistettuja punasipulirenkaita (jotka kyllä hajosivat...)
Maanantai-illan menu tässä talossa: lihapullat, kasvisgratiini ja vihreä fetasalaatti. Nuorisolle keittelin vielä Ikean täysjyväpastaa, eivät ihan niin kovasti innostuneet mun vähähiilarisesta vaihtoehdosta :)

Kolme kiloa, jotka katosivat vähän vahingossa influenssan vanavedessä eivät ole (vielä) tulleet takaisin. Ja oikeesti päätin, että niitä en enää tänne huoli, pysyköön kaukana minusta! Tähän asiaan vihkiytyneenä EN syönyt laskiaispullaa eilen, otin töissä kastikkeen kaveriksi vain YHDEN pienen perunan ja söin vain YHDEN näkkileivän (kun niitä yleensä menee ainakin kaksi ihan heittämällä lounaan kanssa), EN koskenutkaan ihanan näköisiin pikkuleipiin, joita oli ilmestynyt töihin. Sen sijaan kyllä tunnustan pikkuisen maistaneeni after eight- pakkauksesta... kaksi tooosi ohutta suklaaliuskaa, niitä ihania minttutäytteisiä. Mutta vain kaksi ja sehän on aika vähän, eikös?

Mutta... olen päättänyt syödä hyvin, silti vähemmän kuin ennen ja kuitenkin tarpeeksi usein. Menikö hiukan sekavaksi?
Kun katsoo, mitä syö eikä päästä nälkää liian kovaksi, voisi kuvitella, että on helpompi kontrolloida syömistään. Ja sitä kautta painokin kevenee tai ainakin se oma olotila paranee. Toiveena on myös saada hiukkasen lisää potkua ja energiaa päiviin, kun hiilihydraatit vähenee. We´ll see :)

Mutta tässä kaikille kanssa-ajattelijoille ihan loistava lihapullaresepti, mahdollisimman vähin hiilarein tottakai. Oon tehnyt jo vuosia lihapullat ilman mitään korppujauhoja tms. ja maku on tosi mainio näinkin.


LIHAPULLAT

Laita kulhoon paketti (400g tai 600g) naudan jauhelihaa, joskus käytän myös paistijauhelihaa. Sekoita siihen yksi kananmuna, 1,5-2 tl suolaa, maustepippuria (jauhettua tai myllystä), sipulijauhetta, valkosipulijauhetta (jos pidät siitä), jauhelihamaustetta jos kaapista löytyy (ei välttämätön), lisäksi pippurisekoitusta antamaan hyvää makua. Mausteiden määrästä mulla ei ole mittaa, laitan omalla "tuntumalla" ja toki vähän riippuen jauhelihan määrästä. Suola kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa paistamisen loppusuoralla, sitä voi suolamyllystä ripauttaa pannulle vielä lopuksi, jos tarve vaatii.
Viimeiseksi noin puolet - kolmasosa Floran kevyt&paksua, sitä lilassa purkissa olevaa ruokakremeä, jossa rasvaa 4%.
Antaa kivasti pehmeyttä lihapullille, ei tule mitään ritsan kuulia :)

Paistetaan pannulla tai uunissa. Pannulla pinta tulee rapeammaksi, mutta uunissa paistaminenkin on vaivaton vaihtoehto. Pannulla paistettaessa en juuri koskaan käytä rasvaa, koska jauhelihassa sitä aina sen verran on, että paistuvat mainiosti omassa rasvassaan. Samalla paistuu mukavasti sipulirenkaat, jotka sopivat tosi hyvin tähän lisukkeeksi. Oma suosikkini on ihana punasipuli... nam!

Vinkki: tee jauhelihataikina vähän aikaisemmin ja anna sen tekeytyä ja maustua ennen paistamista. Itse tein kävelylenkin kirjastoon ja kauppaan, lihapullataikina odotteli sen aikaa :)


KASVISGRATIINI

Keitä nopsasti pehmeäksi pussillinen Pirkka kukkavihannekset- sekoitusta (pakaste, jossa on kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa ja palkoja), noin 2-3 min. kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä.
Laita ne sitten uunivuokaan ja kaada se lihapullataikinasta jäänyt ruokakreemen loppu (noin puoli prk tai vähän vähemmän... se mitä on jäljellä) vihannesten päälle ja vielä kevyt kerros juustoraastetta pinnalle. Pieni ripaus mustapippuria antaa hyvän säväyksen. Sitten 250° uuniin ylätasolle pieneksi hetkeksi. Kun juustoraaste on sulanut ja muuttunut kauniin ruskehtavaksi, on gratiini valmis pöytään.


SALAATTIIN...

... laitoin vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia, fetajuustoa ja punasipulia (jätin sitä vähän salaattia varten, en paistanut ihan kaikkea renkaina lihapullien kanssa).
BTW! Tästä salaattipohjasta tulee tosi hyvä broilersalaatti: paista siihen vain broilerin filesuikaleita, niin johan saat ruokaisan salaatin. Sama toimii myös kinkun tai savulohen kanssa :)

Että tämmöistä tarjolla tänään.
Jälkiruuaksi iso kuppi kahvia ;)

Tässähän olo kevenee sitä mukaa kun kirjoitan,
täytyy lopetella, ennen kuin haihdun kokonaan :)

Ellis

4 kommenttia:

  1. Lähden mukaan tähän kevennysprojektiin! Ja nimen omaan kanssa vähän sekoillen ja sekoitellen. Äärimmäisyydet ei ole mun juttu, joten tällainen armollinen, mutta päättäväinen touhu sopii hyvin.

    Nää ruokaohjeet ovat todella tervetulleita, kiitos! Pistän heti kokeiluun nuo lihapullat.

    Tsemppiä sulle ja meille kaikille, yhdessä tääkin homma on vaan niin paljon mahdollisempaa!

    VastaaPoista
  2. Ah, pakko testata tota kasvisgratiinia! Alkaa tökkiä ne iänikuiset riisi/pastalisukkeet, tervetullutta vaihtelua ja tarpeeksi helpolta vaikuttava ohje jopa allekirjoittaneen kokkaustaidoille :)

    VastaaPoista
  3. Onnea niiden kadonneen kolmen kilon poissapitämiseen! Hyvältä tuo päivän menu kuulosti!

    VastaaPoista
  4. Viipi: hieno juttu!! Tsemppirintamalinjat on viritetty :)

    hayan: juu, tää ei voi epäonnistua - paitsi jos unohdat sen uuniin :)

    selma: kiitos! Onhan tää vähän semmoista ikuista tasapainoilua...

    VastaaPoista