perjantai 20. joulukuuta 2013

19. luukku: Piparkakku taskuun ja kirkkoon

Etsin tänään tietoa piparkakusta - ja löysinkin, Wikipediasta. Ihmeellinen paikka muuten... aattelin, että jos en muuten löydä, kurkkaan sinne ;)

No mutta. Piparkakkujen edeltäjiä valmistettiin jo faaraoiden Egyptissä! Eivät siis ihan mitään uusia keksintöjä ole nämä jouluiset herkut.Laitanpa tähän pienen tarinan, joka valottaa piparkakunkin historiaa. Taru kuulostaa paitsi yhdeltä tutulta lasten sadulta, myös aika pelottavalta..
Kas tässä, suoraan Wikipediasta:


Harva tietää, että esimerkiksi kansan suussa muovautunut lapsille suunnattu satu Hannusta ja Kertusta on itse asiassa tositarinan innoittama. Grimmin veljesten satu pohjautuu julmaan tosikertomukseen leipuri Katarina Schraderin kohtalosta 1600-luvun puolivälissä.
Katarinan surmaaminen ja uunissa polttaminen johtui kahden leipurin välisestä riidasta, jossa toisena osapuolena oli leipuri Hans Metzler. Katarina Schrader kyllästyi riitaan ja muutti pois Nürnbergistä. Myöhemmin hän kuitenkin palasi läheiselle metsäseudulle, osti sieltä mökin ja perusti leipomon. Katarina kehitteli omia piparkakkujaan ja myi niitä hyvällä menestyksellä kartanoihin ja luostareihin. Tämä suututti kateellista Hans Meztleriä niin, että hän päätti kostaa. Metzler väitti käräjäoikeudelle, että Schrader oli noita, joka ottaa vangikseen lapsia, lihottaa heitä ja pistelee lopuksi poskeensa.
Käräjäoikeus päätti peukaloruuvikokeen perusteella, ettei Katarina Schrader ollut noita. Metzler tuohtui asiasta pahanpäiväisesti, otti mukaansa sisarensa Gretelin ja lähti tapaamaan Katarinaa. Perillä sisarukset surmasivat Katarinan ja polttivat hänet uunissa. Kaameasta tarinasta vääntyi kansan suussa vähitellen satu Hannusta ja Kertusta.Kaikenmoisia uskomuksia pipareista myös löytyi. Aikoinaan uskottiin, että jos piti piparia taskussaan kirkonmenojen ajan, välttyi sairauksilta. Piparkakkuun siunaantui voimaa ja kun pipari sitten syötiin, vältyttiin tarttuvilta, vakavilta sairauksilta. Olispa se noin helppoa! Meillä leivottaisiin kesät-talvet piparkakkuja ja muruja olis taskunpohjat täynnä :D

Mä taidan huomenna pitää leipomispäivän. Jos vaikka edes jotain... Kouluun lähden vasta silloin, kun iltahämärä alkaa laskeutua. Joulujuhlaa tiedossa... :)

Niitä odotellessa,
Ellis3 kommenttia: