maanantai 8. joulukuuta 2014

8. luukku: Jouluherkkuja ja palaneita sormia


Hyvää Sibeliuksen syntymäpäivän iltaa!

Mun suklaakonvehtitehdas oli taas toiminnassa tänään yhden satsin verran.
Tää on nopeaa hommaa, sopii kiireisellekin vallan mainiosti iltapuhteiksi. Siinä ehtii sopivasti muiden hommien ohella sulattaa suklaat mikrossa, lusikoida ne muotteihin, koristella ja polttaa vielä sormensakin. Ihan vähän tulikuuma on nimittäin suklaakippo mikrosta tullessaan, joten jos ei pidä varaansa ja on hätäisesti (=kuola valuen) nappaamassa kuppia mikrosta ilman patalappua, saa taatusti rakot sormiinsa, kuten yksi malttamaton täällä.
Palaneet sormet saivat jäisen vesikylvyn ja konvehdit saivat tällä kertaa päälleen suolapähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, hopeakuulia ja nonparelleja.

Yhtään ei muuten tämän homman jälkeen harmita siistiä jälkiä... kuppien pohjalle voi ripauttaa muutaman pähkinän ja lusikoida äänen suuntaan. ;)
Tästä tuli eräänlainen pieni joulukukkanen. Eräälle valkosuklaan ja tumman suklaan ystävälle. Kumman ystävä sä olet? Mä valitsen mieluusti tuon tumman, suolapähkinällä terästetyn...

Ellis

Edit. Selvittelin vähän suklaan temperointia, kun eräs ystävällinen lukija mainitsi siitä suklaalusikoiden yhteydessä ja mua jäi kiinnostamaan, mitä se on ja miten se tehdään.
Jotta konvehdeista tulisi ihan täydellisiä, suklaa kannattaisi temperoida. Se on suklaan jäähdyttämistä tiettyyn lämpötilaan ja sitten sen uudelleen sulattamista/lämmittämistä taas tiettyyn lämpötilaan. Siihen on saatavissa oma lämpömittarinsa, koska summanmutikassa ei välttämättä osu oikeaan asteeseen. Eri suklaalajeille on lisäksi omat temperoitumislämpötilansa...
Juuh, mutta minä tein omat, temperoimattomat, mutta sitäkin tempperamenttisemmat konvehtini ja luotan siihen, että kun konvehti on saateltu suuhun, paluuta ei ole... ;)

7 kommenttia:

 1. Minä kyllä maistelen molempia vaikka olen irtokarkkien kaveri.

  VastaaPoista
 2. En taitaisi joutaa temperointiin....konvehtit eivät täällä kauan pöydässä koreile :)

  VastaaPoista
 3. Jos pitää valita joko tumma suklaa tai valkosuklaa, niin valkosuklaa on enemmän minun makuuni. Tumma maituu mielestäni kitkerältä. Mutta hedelmä-salmiakkikarkit vievät kyllä pisteet minulta. Tosi harvoin syön suklaata.
  Hienoja herkkuja olet siellä valmistellut. Noita on kyllä kiva antaa joululahjaksi tai tuliaisiksikin.

  VastaaPoista
 4. Tumma suklaa on kyllä minunkin suosikki. Ihanat konvehdit olet loihtinut :)

  VastaaPoista
 5. Tumma <3 Vaiks ihan syötävän näköisiä on noi sun valkoisetkin ;)

  VastaaPoista
 6. Kauniin näköisiä!
  Olen ernu ja sanon suosikikseni maitosuklaa ♡

  VastaaPoista
 7. Tummaa suklaata kiitos! Ja paljon:) Onpa nuo tosiaan herkullisen näköisiä, jospa kokeilisin minäkin.

  VastaaPoista